Gegratineerde mosselen met hazelnootpesto

Voorgerecht, voor 4 personen, bereiding ca. 25 minuten

Ingrediënten

  • 30 g basilicum
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 50 g blanke hazelnoten
  • 30 fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 150 – 200 ml olijfolie
  • 1600 g MSSL mosselen
  • vers broodkruim of paneermeel
  • zout en zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de pesto: pureer de basilicumblaadjes, knoflook, hazelnoten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine en voeg beetje bij beetje zoveel olijfolie toe als nodig is voor een niet te dikke pesto. Proef en maak op smaak met zout en peper.
  2. Doe de mosselen in een ruime pan, voeg 150 ml water toe, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Stoom de mosselen in een minuut of 3 – 4 open terwijl je tussendoor af en toe aan de pan schud. Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan
  3. Haal de mosselen uit de schelp, leg ze terug in een halve schelp en verdeel over de bodem van een grote ovenschaal of bakplaat. Verwarm de oven op 225 graden.
  4. Leg op elke mossel een schepje pesto. Bestrooi met paneermeel en schuif een minuut of 10 in de oven, tot de mosselen goed heet zijn en het paneerlaagje krokant.

TIP

Het mosselkookvocht wordt in dit recept niet gebruikt. Maar het is zonde om weg te gooien, want vol van smaak. Vries het in (bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm) en gebruik het als visbouillon in sauzen of soepen.